کد مطلب:512 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:441

احکام تیمم
س 200: اگر چیزهائی مثل خاك، گچ، سنگ كه تیمم بر آنها صحیح است، به دیوار چسبیده باشند، آیا تیمم بر آنها صحیح است یا آنكه حتما باید بر روی زمین باشند؟





در صحت تیمم، بودن آنها بر روی زمین شرط نیست.





س 201: در صورتی كه جنب بر اثر عدم امكان رسیدن به حمام، چند روزی جنابتش استمرار داشته باشد، اگر بعد از نمازی كه با تیمم بدل از غسل خوانده است، حدث اصغری از او سر بزند، آیا برای نماز بعدی باید دوباره تیمم بدل از غسل نماید؟ یا آنكه همان تیمم اول از جهت جنابت كفایت می كند، و برای نمازهای بعدی از جهت حدث اصغر وضو یا تیمم واجب است؟





شخص جنب پس از آن كه به طور صحیح تیمم بدل از غسل جنابت كرد، اگر حدث اصغر از او سر بزند، تا زمانی كه عذرِ شرعیِ مجوز تیمم بر طرف نشده است، بنابر احتیاط واجب باید برای اعمال مشروط به طهارت، تیمم بدل از غسل نماید و وضو هم بگیرد و اگر معذور از وضو باشد باید تیمم دیگری بدل از آن نماید.





س 202: آیا تیمم بدل از غسل همان احكام قطعی و ثابت غسل را دارد؟ به این معنی كه آیا با آن داخل مسجد شدن جایز است؟





ترتیب همه آثار شرعی غسل بر تیمم بدل از غسل جایز است، مگر این كه تیمم بدل از غسل به علت تنگی وقت باشد.





س 203: شخصی كه از مجروحین جنگی است و بر اثر قطع نخاع قادر به كنترل ادرار خود نیست، آیا می تواند به این دلیل كه حمام رفتن برای او كمی مشقت دارد، برای انجام اعمال مستحبی مانند غسل جمعه و زیارت و غیر آنها تیمم بدل از غسل نماید؟





صحت تیمم بدل از غسل برای اعمالی كه مشروط به طهارت نیست، مانند زیارت محل اشكال است، ولی انجام آن بجای غسل های مستحبی در موارد عسر و حرج به قصد رجاء و مطلوبیت اشكال ندارد.





س 204: كسی كه فاقد آب است و یا استعمال آب برایش ضرر دارد، آیا در صورت تیمم بدل از غسل جنابت، داخل مسجد شدن و خواندن نماز جماعت برای او جایز است؟ قرائت قرآن كریم چه حكمی دارد؟





تا زمانی كه عذر مجوز تیمم باقی است و تیمم او باطل نشده، انجام همه اعمال مشروط به طهارت برای او جایز است.





س 205: رطوبتی از انسان در حال خواب خارج می شود و بعد از بیداری چیزی به یاد نمی آورد ولی لباس خود را مرطوب می بیند و وقت هم برای به یاد آوردن ندارد زیرا نماز صبح او قضا می شود. وظیفه انسان در این حالت چیست؟ چگونه نیت تیمم بدل از غسل نماید؟ حكم اصلی در این باره چیست؟





اگر می داند كه محتلم شده، جنب است و باید غسل كند و در صورت تنگی وقت باید بعد از تطهیر بدنش تیمم نموده و نماز بخواند و سپس در وسعت وقت غسل نماید، ولی در صورت شك در احتلام و جنابت، حكم جنابت بر آن جاری نمی شود.





س 206: شخصی كه چندین شب متوالی جنب شده، با توجه به این كه در حدیث شریف آمده است كه چند روز متوالی حمام رفتن انسان را ضعیف می كند، چه تكلیفی دارد؟





غسل بر او واجب است، مگر این كه استعمال آب برای او ضرر داشته باشد كه در این صورت باید تیمم كند.





س 207: من در یك وضعیت غیرطبیعی به سر می برم، بطوری كه از من چند دفعه بدون اختیار در نوبت های متعدد منی خارج می شود كه خروج آن همراه با لذت نیست. وظیفه من درباره هر نماز چیست؟





اگر غسل كردن برای هر نماز ضرر دارد و یا تكلیفِ خیلی دشواری بر شماست، بعد از تطهیر بدن با تیمم نماز بخوانید.





س 208: كسی كه غسل جنابت را برای نماز صبح انجام نداده است و به اعتقاد این كه اگر غسل كند، مریض می شود، تیمم كرده است، چه حكمی دارد؟





اگر به اعتقاد او غسل برایش ضرر دارد، تیمم اشكال ندارد و نماز با آن صحیح است.





س 209: كیفیت تیمم چگونه است؟ آیا فرقی بین تیمم بدل از وضو و غسل هست؟





تیمم بدین ترتیب است: ابتدا باید نیت نماید و سپس كف هر دو دست را بر چیزی كه تیمم بر آن صحیح است بزند و آن را به تمام پیشانی و دو طرف آن از جائی كه موی سر می روید تا ابروها و بالای بینی بكشد، و سپس كف دست چپ را بر تمام پشت دست راست و كف دست راست را بر تمام دست چپ، بكشد و احتیاط واجب این است كه بار دیگر دستها را به زمین بزند و سپس كف دست چپ را بر پشت دست راست وكف دست راست رابر پشت دست چپ بكشد. این ترتیب در تیمم بدل از وضو و بدل از غسل یكسان است.





س 210: تیمم بر سنگ گچ و آهك و پخته شده آنها و آجر چه حكمی دارد؟





تیمم بر هر آنچه از زمین محسوب شود مانند سنگ گچ و سنگ آهك، صحیح است. و بعید نیست، تیمم بر گچ و آهك پخته و آجر و امثال آنها هم صحیح باشد.





س 211: فرموده اید چیزی كه بر آن تیمم می شود باید پاك باشد، آیا اعضاء تیمم (پیشانی و پشت دستها) هم باید پاك باشند؟





احتیاط آن است كه در صورت امكان، پیشانی و پشت دستها پاك باشند و اگر فردی نتواند محل تیمم را تطهیر كند، بدون آن تیمم نماید؛ هر چند بعید نیست كه طهارت در هر صورت شرط نباشد.





س 212: اگر انسان نتواند وضو بگیرد و تیمم هم برای او امكان نداشته باشد، چه وظیفه ای دارد؟





اگر انسان نتواند برای نماز وضو بگیرد و تیمم هم ممكن نباشد، بنا بر احتیاط باید نماز را در وقت بدون وضو و تیمم بخواند و سپس با وضو یا تیمم قضا كند.





س 213: من به بیماری پوستی مبتلا شده ام، بطوری كه هر گاه غسل می كنم پوست بدنم خشك می شود. حتی در صورت شستن دست و صورتم هم این خشكی به وجود می آید. بنابراین مجبورم روغن به پوستم بمالم، در نتیجه هنگام وضو بخصوص برای نماز صبح با مشكلاتی مواجه می شوم. آیا جایز است در نمازهای صبح به جای وضو تیمم كنم؟





اگر استعمال آب برای شما ضرر داشته باشد، وضو گرفتن صحیح نیست، و باید به جای آن تیمم كنید.و اگرضرر ندارد و روغن مذكور مانع از رسیدن آب به اعضای وضو نباشد، باید وضو بگیرید و اگر مانع است و می توانید روغن را پاك نموده و وضو بگیرید و سپس روغن بزنید، نوبت به تیمم نمی رسد.





س 214: شخصی به خاطر تنگی وقت، نمازش را با تیمم خوانده است. بعد از فراغت از نماز برای او آشكار می شود كه وقت برای وضو داشته است. نماز او چه حكمی دارد؟





اعاده آن نماز بر او واجب است.





س 215: ما در منطقه سردسیری زندگی می كنیم كه نه حمام دارد و نه مكانی برای استحمام، وقتی در ماه مبارك رمضان به حالت جنابت از خواب بیدار می شویم، با توجه به این كه غسل كردن جوانان در نیمه شب در برابر مردم با آب مشك یا حوض عیب شمرده می شود و آب هم در آن وقت سرد است، تكلیف ما برای روزه فردا چیست؟ آیا تیمم جایز است؟ در صورتی كه غسل نكند، افطار كردن روزه آن روز چه حكمی دارد؟





مجرد مشقّت یا عیب شمرده شدن اغتسال جوانان در نیمه شب، عذر شرعی محسوب نمی شود، بلكه مادامی كه غسل، حرجی و موجب ضرر برای مكلّف نشود، غسل كردن به هرصورتی كه امكان دارد واجب است، و در صورت حرج یا ضرر باید قبل از طلوع فجر تیمم كند و با تیمم بدل از غسل جنابت پیش از طلوع فجر روزه اش صحیح است، و اگر تیمم نكند روزه اش باطل است، ولی امساك در طول روز بر او واجب می باشد.